Cum a schimbat Firea RATB, ca să ofere un transport mai bun pentru Capitală

de: Daniel Ștefan
14 09. 2018

Gabriela Firea a adus o schimbare juridică majoră pentru RATB pentru a oferi bucureștenilor un serviciu de transport mai bune. Din 13 septembrie, RATB și-a schimbat denumirea în Societatea de Transport București.

La începutul lunii septembrie, anunțam pe PLAYTECH planurile Primăriei Capitalei de a transforma Regia Autonomă de Transport București în societate pe acțiuni, proiect început încă de acum doi ani. Iată că a fost dus, până la urmă, la îndeplinire, iar Gabriela Firea consideră că este primul pas important spre modernizarea și îmbunătățirea transportului în comun din Capitală.

Primarul General spune că această modificare juridică a fost necesară și obligatorie pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile de către autoritatea publică locală.

„Astăzi, este o zi deosebit de importantă pentru capitala României, pentru că s-a realizat un pas esenţial pentru modernizarea transportului public, astfel încât Bucureştiul să deţină un sistem de transport integrat, sigur şi eficient. Aşa cum s-a stabilit prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, Regia Autonomă de Transport Bucureşti a devenit Societatea de Transport Bucureşti SA. Totodată, existenţa unui contract de servicii publice este obligatorie pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile de către autoritatea publică locală”, spune Firea într-un comunicat.

Ea este de părere că modificarea statutului juridic al fostei RATB este un prim pas către modernizarea serviciului de transport public, dar vor mai urma și alte măsuri:

„Subliniez că această măsură administrativă, corelată cu alte măsuri investiţionale, reprezintă o etapă esenţială pentru modernizarea transportului public de călători în regiunea Bucureşti-Ilfov, astfel încât, după mai mult un secol de la înfiinţare, una din cele mai importante companii de transport din România să ajungă la un nivel similar celor din marile oraşe europene”, declară Gabriela Firea.

De asemenea, schimbarea juridică nu presupune și aplicarea disponibilizărilor de personal. Prin urmare, angajații vor fi preluați de către noua structură a societății comerciale.

O veste bună pentru transportul public este că de luna viitoare, ar trebui să ajungă în țară primele autobuze noi comandate de Primăria Capitalei pentru modernizarea parcului auto al STB. E vorba despre niște autobuze turcești, destul de criticate la începutul lui 2018, dar care sunt Euro 6 și ar fi dotate cu toate tehnologiile moderne specifice unui transport public demn de o capitală europeană.

„Aceste mijloace de transport sunt dotate la cele mai înalte standarde, au tot confortul, aer condiţionat, sistem de taxare inteligent, sistem GPS care permite localizarea în trafic şi furnizarea către călători a informaţiilor legate de timpii de aşteptare în staţie şi de parcurgere a traseului, sunt accesibilizate pentru toate categoriile de pasageri, beneficiază de supraveghere video atât în interior, cât şi în exterior. De asemenea, în paralel, se desfăşoară acţiuni de modernizare a mijloacelor de transport în comun existente, precum şi acţiuni de reabilitare a infrastructurii de transport”, spunea Firea.